Training MINDFUL OUDERSCHAP

Aandacht hebben voor je kind(eren) én jezelf  

“Ervaar jij wel vaker stress bij het opvoeden van je kinderen en merk je dat het invloed heeft op je manier van reageren?” Mindful ouderschap kan je helpen om meer in het moment te zijn en daardoor minder stress te ervaren. Het opvoeden van kinderen is fantastisch en tegelijkertijd ook een van de meest veeleisende en verantwoordelijke taken in het leven, toch doen ouders het  met liefde en plezier. Onder druk nemen onze opvoedingsvaardigheden af en kan stress ontstaan. Deze stress kan een bron worden van allerlei kleine of grotere spanningen tussen jou en je kinderen en/of tussen partners onderling.

De training Mindful Ouderschap

De training Mindful Ouderschap leert je mindfulness toe te passen bij dagelijkse (gezins)activiteiten en de opvoeding. Het is een actieve aanpak die uitgaat van de krachten die je al in je hebt. Het uitgangspunt van de training is leren door te ervaren, stil staan bij wat je doet, voelt en denkt. De houding en vaardigheden die je aanleert, kun je gebruiken om als ouder en kind te groeien en het contact te versterken.

De Mindful Ouderschap training van prof.dr.Susan Bögels is wetenschappelijk onderzocht en bewezen effectief*. Uit de onderzoeken blijkt onder andere dat ouders minder opvoedingsstress ervaren, dat ze een betere relatie met hun kind(eren) ervaren en dat ze zelf minder psychische klachten ervaren. En hoewel de kinderen niet mee doen aan de training, wordt ook gezien dat zij minder emotionele- en gedragsproblemen ervaren nadat ouders deze training gevolgd hebben.

Het is geen opvoedcursus waarbij verteld wordt hoe je met je kind moet omgaan of waarbij je specifieke opvoedingsvaardigheden krijgt aangereikt. * Wil je hier meer over lezen, google dan eens op “onderzoek mindful parenting training”.

De training Mindful Ouderschap bestaat uit:

 • Psycho-educatie over stress en de rol van stress in de opvoeding
 • Meditatie en yoga oefeningen om de aandacht te versterken
 • Oefeningen om de stress te herkennen en te reguleren om met meer rust te kunnen opvoeden
 • Bewust worden van patronen in je eigen gedrag en reacties
 • Belang van grenzen stellen naar jezelf en naar je omgeving
 • Oefeningen om vanuit een open en vriendelijke houding naar jezelf en naar je kinderen te kunnen kijken.

Opzet van de training

De training wordt gegeven in Maarheeze, door Emelie Bartelds van Mindset (mindful-parentingtrainer en psycholoog) en Ingrid Arts van Inukshuk Yoga & Coaching (Yogadocent en coach). 

 • Vooraf hebben we een gesprek waarin je persoonlijke leerdoelen worden besproken.
 • De training bestaat uit 8 bijeenkomsten van twee uur.
 • Thuis oefen je met de meditaties en de andere oefeningen om de nieuwe vaardigheden te integreren in je dagelijks leven.
 • Je krijgt een werkmap waar alle huiswerkopdrachten in staan en een link naar audiofiles met meditatie oefeningen.
 • Na een maand is er een follow-up bijeenkomst van 2 uur, gericht op integratie in het dagelijks leven.

Voor wie?

De training is een toegankelijke methode en voor iedereen geschikt. Het is bedoeld voor alle ouders die de kwaliteit van hun opvoedersvaardigheden willen vergroten. Je kunt alleen komen of samen met je partner. Ouders die de training samen doorlopen ervaren vaak steun van elkaar in het doen van de oefeningen en begrijpen elkaars reactiepatronen beter. 

Wanneer er verschillende groepen starten zullen we kijken of het mogelijk is om ouders die kinderen hebben in dezelfde leeftijd als andere ouders bij elkaar te plaatsen. Je zult ervaren dat de problemen waar jij tegen aan loopt, voor een hele hoop andere ouders herkenbaar zijn. Het is prettig om te weten dat je daar niet als enige tegen aan loopt en mee worstelt.

Data trainingen

Volgen

Kosten

De kosten voor de hele training Mindful Ouderschap bedragen € 395,-  incl materiaal en de follow-up bijeenkomst.